top of page
  • Writer's pictureBitten Toft Sehested

Menstruation skal ikke gøre ondt.

Tid til en ny fortælling om menstruation


Af sygeplejerske Bitten Sehested, Min Cyklus


sygeplejerske Bitten Sehested


Som sygeplejerske og fertilitetsrådgiver møder jeg mange, der har fået at vide, at smerter er en uundgåelig del af deres månedlige cyklus.

Men denne fortælling er ikke blot misvisende, den kan også være skadelig. Det er på tide, at vi ændrer måden, vi taler om menstruation på.








Almindeligt, men ikke normalt

Lad os først skelne mellem to vigtige begreber: almindeligt og normalt. Ja, menstruationssmerter er almindelige – mange med en menstruationscyklus oplever dem regelmæssigt. Faktisk vurderes det, ifølge sundhed.dk, at helt op mod 90 % af menstruerende på et tidspunkt oplever menstruationssmerter. Omkring 10 % oplever kraftige, invaliderende smerter i hver cyklus.

Men lad os slå fast, at menstruationssmerter ikke er et udtryk for en normal tilstand. Fuldstændig som det ikke er normalt at have hovedpine eller hold i ryggen. Almindeligt, ja – men ikke normalt. Den normale tilstand er smertefri. I den alvorlige ende af skalaen kan tilbagevendende hovedpine skyldes livstruende sygdomme som cancer, mens det i den mindre alvorlige ende kan skyldes nakkespændinger, dehydrering, tømmermænd eller for lidt søvn.

På samme måde bør man tænke på menstruationssmerter. Der kan være mange årsager – nogle alvorlige og de fleste ikke alvorlige. Kender man årsagen, har man det bedste udgangspunkt for behandling og lindring.


Men hvad kan årsagerne være til menstruationssmerter – og vigtigst af alt, hvad kan man gøre ved det? Nedenfor gennemgår jeg nogle af de årsager, der kan ligge bag menstruationssmerter.

Årsager til menstruationssmerter

Der kan være mange forskellige årsager til menstruationssmerter. Lad mig starte med at berolige dig: I langt de fleste tilfælde er menstruationssmerter helt ufarlige og relativt lette at behandle.


Men lad os begynde i den alvorlige ende af skalaen:


1. Sygdomme

  • Endometriose: En tilstand, hvor væv, der ligner livmoderslimhinden, vokser uden for livmoderen, hvilket kan forårsage intense smerter.

  • Adenomyose: En tilstand, hvor livmoderslimhinden vokser ind i livmodermuskulaturen, hvilket kan resultere i smertefulde menstruationer.

  • Livmoderfibromer: Godartede tumorer i livmoderen, som kan forårsage smerter og kraftige menstruationer.

  • Pelvic Inflammatory Disease (PID): En infektion i de kvindelige reproduktive organer, ofte forårsaget af seksuelt overførte infektioner, som kan føre til smerter.


Der kan være mange andre sygdomme end dem, jeg har nævnt her, som kan forårsage menstruationssmerter. Har du mistanke om, at sygdom kan være årsagen til dine smerter, bør du konsultere din læge og få en henvisning til en gynækolog, der kan udrede dig for sygdomme i underlivet.



2. Mekaniske årsager

  • Livmoderhalsstenose: En tilstand, hvor livmoderhalsen er unormalt smal, hvilket kan hæmme menstruationsstrømmen og forårsage smerter.

  • Intrauterin enhed (IUD): Nogle kvinder oplever øget smerte ved menstruation efter indsættelse af en spiral.

  • Arvæv (Adhæsioner): Arvæv, ofte som følge af operationer som blindtarmsoperation eller infektioner, kan forårsage smerte ved at skabe sammenvoksninger mellem organer.

  • Kejsersnit: Efter kejsersnit kan arvæv og ændringer i livmoderens struktur føre til smertefulde menstruationer. Se guiden Kejsersnit - guide til selvbehandling


Er der mekaniske årsager til dine menstruationssmerter vil du kunne få hjælp hos Min Cyklus og hos mange af landet gynækologiske fysioterapeuter, også kaldet GYN OBS fysioterapeuter.


3. Hormonelle årsager

  • Dysmenoré: Høje niveauer af hormonlignende stoffer (Prostaglandiner) kan forårsage stærke livmodersammentrækninger, hvilket fører til smerter.

  • Hormonel ubalance: Uregelmæssige hormonniveauer, som kan påvirkes af stress, kost, eller underliggende hormonelle lidelser.


4. Andre relevante årsager

  • Psykologiske faktorer: Stress, angst og depression kan forværre oplevelsen af smerte.

  • Kost og livsstil: En kost med højt indhold af fedt, sukker og koffein kan bidrage til smerter, ligesom mangel på motion.



Hvordan skal en normal menstruation så føles?

Under menstruationen er livmoderen større og tungere. Det er normalt at fornemme let ømhed og en følelse af, at livmoderen fylder mere. Det er også normalt at have mindre energi og lyst til at sætte tempoet ned. Ved en normal og sund menstruation kan man mærke mild ømhed, træthed og ændringer i humøret. Dette er en del af kroppens naturlige proces.


Du bør dog ikke have så ondt, at du har brug for smertestillende medicin, eller føler dig hæmmet i din dagligdag. Hvis smerterne er så kraftige, at de påvirker dit liv væsentligt, bør du være nysgerrig på årsagen og i første omgang søge lægehjælp. Lægen vil undersøge, om dine menstruationssmerter skyldes sygdom.

Men lægen undersøger som udgangspunkt ikke for mekaniske årsager, hormonelle årsager eller andre relevante årsager. Her vil du kunne søge hjælp i det private sundhedsvæsen.


Hvordan finder du ud af hvad årsagen er til dine menstruationssmerter?

Læs mere om behandling og udredning af menstruationssmerter her:


En ny tilgang til menstruationssmerter

Det er afgørende, at vi ændrer vores tilgang til menstruationssmerter. I stedet for at acceptere dem som en del af livet, skal vi tage dem alvorligt og søge at forstå deres årsager. Hvis du oplever menstruationssmerter, bør du ikke nøjes med at tænke, at det er "normalt". Søg hjælp og få en undersøgelse. Der er mange behandlingsmuligheder, fra medicin og livsstilsændringer til fysioterapi og kirurgi, afhængigt af årsagen til smerterne.


Sygeplejerskens opfordring


  • Pas på dig selv. Bliv undersøgt af en læge eller gynækolog, hvis du har menstruationssmerter. Er smerterne tegn på sygdom, skal du have den rette behandling. Skyldes smerterne ikke sygdom, så vid, at du kan lindre dine smerter på mange andre måder end med medicin.

  • Vær nysgerrig. Skyldes smerterne ikke sygdom, så vid, at der kan være andre årsager, som også kan behandles eller lindres. Du er altid velkommen til at booke en konsultation hos Min Cyklus, hvis du ønsker at komme nærmere årsagen til dine smerter og få overblik over behandlingsmuligheder.

  • Del budskabet. Vær med til at ændre fortællingen. Menstruation skal ikke gøre ondt.


Vigtigheden af viden og opmærksomhed

Som samfund har vi brug for at øge opmærksomheden omkring menstruationssmerter. Uddannelse er nøglen. Menstruerende og kommende menstruerende bør informeres om, at det er vigtigt at lytte til deres krop og søge hjælp, hvis de oplever smerter. Sundhedspersonale skal også være bedre rustet til at håndtere disse spørgsmål og tilbyde den nødvendige støtte og behandling. Jeg drømmer om en efteruddannelse for sygeplejersker i cyklussundhed, på samme måde som sygeplejersker i dag kan videreuddanne sig til intensivsygeplejersker eller sundhedsplejersker.


Afsluttende tanker

Vi kan alle være med til at bryde tabuet omkring menstruationssmerter og stoppe med at betragte dem som normale. Smerter er et tegn på, at noget ikke er, som det skal være, og de bør aldrig ignoreres. Ved at ændre vores retorik og tilgang kan vi skabe et samfund, hvor menstruerende ikke behøver at lide i stilhed, men i stedet får den hjælp og støtte, de har brug for.



Har du brug for hjælp til dine menstruationssmerter?

Book en gratis afklarende samtale hos Min Cyklus her.

Comments


bottom of page